Model de informare angajati privind Pilonul II de pensiile private obligatorii

Model de informare angajati privind Pilonul II de pensiile private obligatorii

Dupa cum ai aflat deja, incepand din luna iulie angajatorilor le revine obligativitatea de a informa toti angajatii sub varsta de 35 ani de faptul ca trebuie sa se inscrie in Pilonul II de pensii private obligatorii, obtiune facultativa celor intre 35-45 ani.

Mai jos vei gasi modelul de informare.

Informare
conform Ordinului MMPS 585 / 2 iulie 2021
privind contractul individual de
muncă și Pilonul II de pensii private obligatorii

Stimate salariat, În statele dezvoltate, fondurile de pensii private funcționează eficient în completarea sistemului public de pensii de mai bine de un secol. Începând din 2007, România s-a alăturat acestei practici internaționale și a introdus un sistem de pensii private bazat pe acumulare și investire, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Suplimentar față de pensia publică, de la stat (Pilonul I), au fost introduse fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul I I) și cele de pensii private facultative (Pilonul III).

EŞTI LA PRIMUL LOC DE MUNCĂ?

Conform Legii 411/2004, toți salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați ca , în termen de 4 luni de la intrarea în piața muncii, să își aleagă unul dintre cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II ) care funcționează în România. Lista acestor fonduri o găsești pe site ul Autorității de Supraveghere Financiară din România (ASF): www.asfromania.ro –> Supraveghere –> Piața pensii private –> Linkuri administratori fonduri pensii private.

Daca nu îți alegi singur fondul de pensii în acest interval de 4 luni, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) te va repartiza aleatoriu la unul dintre cele 7 fonduri de pensii private. De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani își pot alege un fond de pensii private, fară însă a fi obligați.

AI MAI FOST SALARIAT?

Atunci ai toate șansele să fii deja participant la unul dintre cele 7 fonduri de pensii private. Dacă nu cunoști la ce fond de pensii private contribui, completează formularul de la www.asfromania.ro –> Află la ce fond de pensii ești. Introduți datele personale și vei fi contactat în câteva zile de administratorul fondului de pensii private la care contribui, care îți va oferi toate detaliile și îți va răspunde la toate întrebările sau nelămuririle pe care le poți avea.

ŞTII DEJA LA CE FOND DE PENSII CONTRIBUI?

Intră periodic pe www.proprietardepensie.ro pentru a afla noutăți și beneficii pe care le ai ca participant la Pilonul II de pensii private obligatorii. Păstrează legătura cu administratorul fondului de pensii private pentru ați actualiza datele personale (eventuale schimbări de documente de identitate sau de domiciliu) și a solicita să primești scrisoarea anuală de informare în format electronic.

CE BENEFICII AI CA PARTICIPANT LA PILONUL II

1) Pilonul II nu te cos ă nimic în plus! Din contribuția socială (CAS) de 25% din salariul tău brut pe care angajatorul o reţine și o virează la CNPP, 3,75% sunt virați automat în contul tău personal de Pilon II;

2) Sistemul este foarte strict reglementat și supravegheat, având numeroase mecanisme de siguranță și protecție pentru a nu-ți pierde banii, care sunt administrați prudent și transparent. Ai garanția că la vârsta pensionării vei primi cel puțin valoarea cumulată netă a contribuțiilor plătite

3) Banii strânși în contul tău personal de Pilon II îți revin ţie la vârsta pensionării sau înainte, în cazul invalidității de grad I sau II nerevizuibil. În cazul decesului, banii rămân moștenitorilor tăi legali;

4) În orice moment poți verifica pe Internet la ce fond contribui și cați bani ai strâns. În fiecare an vei primi la ultima adresă o scrisoare de informare ce conține valoarea contului tău și informații despre situația administratorului. Poți solicita ca scrisoarea anuală să o primești pe e-mail.

Informează-te permanent despre pensia ta privată din Pilonul II!

E vorba de viitorul tău şi de siguranţa ta financiară la pensie www.asfromania.ro, www.apapr.ro, www.proprietardepensie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.