ANAF privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice prin vanzari, tip postari, in Social Media (Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube, Twitter)

Venituri obtinute de persoane fizice din postarile in Instagram si Facebook

Subiect: venituri obtinute de persoane fizice, venituri din postari in Facebook, venituri obtinute din postari in Instagram, venituri din vanzari pe Facebook

ANAF privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice prin vanzari, tip postari, in Social Media (Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube, Twitter)

Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din vanzari, tip postari, realizate in diferite retele de socializare

Ca si clarificare, veniturile obtinute de persoane fizice din vanzari, tip postari, realizate pe diferite retele de socializare reprezinta venituri impozabile.

Potrivit cu art. 10 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile impozabile cuprind atat venituri in numerar, care presupun o renumeratie financiara, cat si cele din natura, precum sunt produsele, serviciile, calatorii, etc.

Venituri din activitati independente

In situtia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, de asemeni veniturilor obtinute de persoanele fizice pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii le sunt aplicate prevederile Cap. II, Venituri din activitati independente” din Titlul IV – Impozitul pe venit din Codul Fiscal.

Care sunt criteriile de incadrare in categoria activitatilor independente?

Pentru a fi incadrat la activitate independenta trebuie sa indepliniti cel putin din criterile prevazute in Codul fiscal si anume:

  1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
  2. persoana fizica dispune de libertatea de desfasurare a activitatii pentru mai multi clienti;
  3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
  4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimonului persoanei fizice care o desfasoara;
  5. Activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/au a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
  6. Persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
  7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Autorizarea si inregistrarea fizica

Persoanele fizice care desfasoara in mod independed, cu caracter de continuitate, activitati de productie, comert si prestari servicii in Romania au obligatia de a se inregistra si autoriza potrivit cu O.U.G. nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si pot defasura activitati in calitate de persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau membri ai unei intreprinderi familiale.

Sursa: ANAF | Brosura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.